top of page
Αναζήτηση

Μαθήματα ελευθέρου σχεδίου

Έγινε ενημέρωση: 24 Αυγ 2020

Μαθήματα ελευθέρου σχεδίου στο Χαλάνδρι


Μαθήματα ελευθέρου σχεδίου στο εργαστήρι Open Heart


Τα μαθήματα ελευθέρου σχεδίου απευθύντονται σε όσους θέλουν να κάνουν προετοιμασία για ανωτάτες σχολές ή σε εντελώς αρχάριους που θέλουν να μάθουν ζωγραφική. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε πληροφορίες για το πως μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα ελευθέρου σχεδίου σε ομαδικά τμήματα ή on-line από έμπειρη καθηγήτρια, απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.



Μαθήματα ελευθέρου σχεδίου
Μαθήματα ελευθέρου σχεδίου



Το ελεύθερο σχέδιο απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν ζωγραφική. Είναι υποχρεωτικό μάθημα για την εισαγωγή σε σχολές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως η Αρχιτεκτονική, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και σε τμήματα των ΑΕΙ όπως διακόσμηση, γραφιστική, συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων και γραφικών τεχνών. Παράλληλα μπορούν να κάνουν ελεύθερο σχέδιο και όσοι θέλουν απλά να μάθουν την βάση της ζωγραφικής.


Τι είναι το ελεύθερο σχέδιο;


Μαθήματα ελευθέρου σχεδίου
Τι είναι το ελεύθερο σχέδιο

Αρχικά,το ελεύθερο σχέδιο είναι μια μέθοδος η οποία ,αν και αρχικά φαντάζει δύσκολη, είναι προσιτή και μπορεί να εφαρμοστεί από κάθε ενδιαφερόμενο. Το ελεύθερο σχέδιο είναι το σχέδιο που υλοποιείται με ελεύθερο χέρι χωρίς τη βοήθεια γεωμετρικών οργάνων. Είναι το μέσον αποτύπωσης των εικαστικών τεχνών. Με το ελεύθερο σχέδιο, καλλιεργείται η ικανότητα να μαθαίνει ο εκπαιδευόμενος να καταγράφει και αποτυπώνει μια εικόνα.




Ποια είναι τα οφέλη από τα μαθήματα ελευθέρου σχεδίου;

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από το ελεύθερο σχέδιο είναι ανάπτυξη της παρατηρητικότητας, της οπτικής μνήμης και να εξασκηθεί στο να διακρίνει το ουσιώδες. Μέσα από το ελεύθερο σχέδιο αποτυπώνουμε αυτό που βλέπουμε όπως είναι και όχι όπως νομίζουμε οτι είναι.

Κύρια χαρακτηριστικά είναι ο συντονισμός της όρασης με το μυαλό και το χέρι έτσι ώστε να σχεδιάζει κανείς με ακρίβεια και ταχύτητα αυτό που βλέπει ή φαντάζεται. Αυτή η διαδικασία βελτιώνεται με την διαρκή εξάσκηση.


Δυνατότητα μαθήματος ελευθέρου σχεδίου μέσω διαδικτύου

Το μάθημα ελευθέρου σχεδίου μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω διαδικτύου για απομακρυσμένους μαθητές. Πραγματοποιείται με χρήση κάμερας και οπτικής, ζωντανής επεξήγησης των ενοτήτων από την καθηγήτρια. Παράλληλα ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει σημειώσεις επεξηγηματικές για κάθε ενότητα προκειμένου να ανατρέχει σε διάφορα κεφάλαια.

Ανάλογα με το επίπεδο του κάθε ενδιαφερόμενου, αρχάριος ή προχωρημένος, ξεκινάμε με πιο απλές συνθέσεις και ασκήσεις και στην πορεία τα θέματα και οι συνθέσεις εμπλουτίζονται.

Τα έργα κατά την εξέλιξη διορθώνονται μέσα από παρατηρήσεις ή αποστέλνονται σε μορφή φωτογραφίας από τον ενδιαφερόμενο και οι σημειώσεις αναγράφονται στο αντίτυπο και αποστέλνονται πίσω σε ηλεκτρονική μορφή.


Τι περιλαμβάνει η εκμάθηση ελευθέρου σχεδίου






Παρακολουθώντας μαθήματα ελευθέρου σχεδίου, θα έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε τις εξής ενότητες:


Βασικοί κανόνες ελευθέρου σχεδίου

Σύνθεση,τοποθέτηση του θέματος στη σχεδιαστική επιφάνεια.

Μέτρημα και πως μεταφέρουμε τις αναλογίες στο σχέδιο με χρήση βελόνας ή μη στο μέτρημα. πως δημιουργούμε τους άξονες συμμετρίας.


Την ανάπτυξη τονικής κλίμακας με

Εξάσκηση στην τονικότητα και την φωτοσκίαση Πως αποδίδουμε το θέμα με διαφορετικό φωτισμό και με διαφορετικά υλικά και τεχνικές


Ασκήσεις προοπτικής

Γρήγορα σκίτσα σε αντικείμενα διαφορετικής υφής προοπτική και όγκος


Σπουδή σε σύνθεση

ρεαλιστική απόδοση θέματος, εφαρμογή κανόνων ελευθέρου σχεδίου μελέτη δομής της σύνθεσης, απόδοση αντικειμένου σε γεωμετρικές φόρμες


Χρώμα

Ο Β κύκλος περιλαμβάνει την προσέγγιση στην ζωγραφική με χρώμα (τέμπερες, ακρυλικά, μελάνια) και είναι απαραίτητη η εκμάθηση του Α Κύκλου


Τι υλικά θα χρειαστούν για το μάθημα ελευθέρου σχεδίου

Πινακίδα σχεδίασης ελεύθερου σχεδίου 50-70cm

Κόλλες ελεύθερου σχεδίου  50-70 ή στρατσόχαρτα σε διάσταση 50-70

Κόλλες α4 ή μπόκ σχεδίου μέγεθος α4

Κλιπς για το χαρτί 2,5mm ή χαρτοταινία 1 κοπίδι Βελόνα μετρήματος Γόμα για κάρβουνο και μολύβι Μολύβια 2Β- 4Β-6Β Kάρβουνα μεσαίου μεγέθους Μαρκαδόροι σχεδίου Fixative Spray ή Λακ


Λίγα λόγια για τον εκπαιδευτή...

Τα μαθήματα υλοποιούνται από εικαστικό-εκπαιδευτικό με πολυετή εμπειρία στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με ειδικότητα στη ζωγραφική ,σκηνογραφία και ψηφιδωτό.


Εργαστήρι ζωγραφικής open heART

Πληροφορίες στο Τ. 6938714435

e-mail: dendrinosyan@hotmail.com



424 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page